Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie tych ciastek jest tak proste, że nie sprawi trudu nikomu. Wystarczy gotowe ciasto francuskie, odrobina dżemu lub marmolady i domowy lukier. Wypiek nie zajmie ci dużo czasu, a sprawi fantastyczną radość podczas popołudniowej kawy lub herbaty. Pamiętaj, aby do wykonania tych ciastek użyć gęstej i twardej marmolady – właśnie taka zachowa lepszy kształt. Latem możesz przygotować szybką konfiturę smażąc sezonowe owoce z cukrem i dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 458
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21935
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 458
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21935
Składniki
Rozłóż ciasto francuskie na blacie. Okrągłą foremką wykrawaj kółka (staraj się to robić bardzo ciasno, aby nie marnować ciasta). Możesz także użyć noża i wykroić kwadratowe kształty. Środek każdego koła naciśnij kciukiem, aby zrobić wgłębienie. Do środka dołeczka włóż dużą łyżeczkę marmolady (możesz ją wcześniej energicznie wymieszaj, aby miała luźniejszą konsystencję).
Ułóż ciasta na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym żółtkiem. Blachę wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na ok. 20 minut lub do momentu, aż ciasto zacznie się rumienić. Po upieczeniu wyjmij i ostudź ciastka
Przygotuj lukier. Przesiej cukier puder. Ubij białko na średnich obrotach na sztywną pianę, w międzyczasie partiami dosypuj cukier. Na koniec dodaj sok z cytryny. Lukier powinien wyjść gładki i błyszczący. O gęstości lukru możesz zadecydować dodając więcej cukru pudru lub soku z cytryny.
Gotowe ciastka z ciasta francuskiego polej lukrem, odstaw do zastygnięcia i podawaj. Najlepiej smakują w pierwszym dniu przygotowania.