Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka przypominają amerykańskie apple pie są tylko w wersji mini.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 98
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 88
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 98
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 88
Składniki
Do miski wsypujemy przesianą make, następnie dodajemy cukier, sól oraz pokrojone na drobne kawałki masło lub margarynę. Zagniatamy do momentu, aż margaryna połączy się z suchymi składnikami tworząc małe grudki. Następnie dodajemy wodę i składniki ponownie zagniatamy. Gdy ciasto będzie odchodziło od dłoni i stanie się elastyczne zawijamy je folią i wkładamy na godzinę do lodówki( można również zostawić na noc ).
Jabłko obieramy i kroimy na plasterki około pół cm i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. W miseczce łączymy cukier, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Schłodzone ciasto po godzinie wyciągamy z lodówki i wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Ciasto powinno mieć grubość około 0,5 cm. Następnie wycinamy koła, ja użyłam do tego zwykłej szklanki. Na jednym wyciętym kółku kładziemy pół plasterka jabłka, może być pokrojone na mniejsze części i dodajemy ok. pół łyżeczki lub łyżeczkę mieszaniny cukru z cynamonem ( w zależności od tego jak bardzo słodkie ma być nadzienie). Boki ciasta lekko zwilżamy wodą i przykrywamy następnym płatem ciasta. Dociskamy boki palcem, a następnie widelcem. Kładziemy na wyłożonej papierem blaszce. Lekko smarujemy rozmieszanym jajkiem z wodą i wycinamy nożykiem cztery otwory. Ciastka pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20-25 min. do uzyskania lekko złotego koloru. Po wyciągnięciu jeszcze ciepłe posypujemy lekko cukrem pudrem. Smacznego.