Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na herbatnikach, z masą kajmakową, kremem oraz bitą śmietaną :)
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99110
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 438
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5114
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13763
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5916
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99110
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 438
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5114
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13763
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5916
Składniki
Puszkę mleka wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy przez około 3 godziny(uzupełniamy wodę co jakiś czas by puszka była pod wodą). Po ugotowaniu, odstawiamy puszkę z mlekiem do wystygnięcia.
Formę (ok.25x20) wykładamy herbatnikami, na nie wylewamy całą masę kajmakową. Znów układamy warstwę herbatników. Przygotowujemy krem ''do karpatki'' według przepisu na opakowaniu. Krem wykładamy na ułożone herbatniki. Na masie układamy kolejną warstwę ciastek.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżeczce cukru pudru oraz fixy. Ubitą śmietanę wykładamy na ostatnią warstwę herbatników. Ciasto możemy udekorować startą czekoladą i orzechami. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego! :)