Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto bez pieczenia 3 bit, to świetna propozycja dla wszystkich łasuchów słodkości.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 858
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22927
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15346
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 858
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22927
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15346
Składniki
W formie wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą układamy pierwszą warstwę herbatników.
Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budynie oraz cukier dokładnie mieszając, pozostałą część mleka wlewamy do garnka, dodajemy pokrojone masło i wszystko zagotowujemy od czasu do czasu mieszając. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Jeszcze ciepły budyń przekładamy na herbatniki i starannie go rozsmarowujemy. Na budyniu układamy drugą warstwę herbatników, a na ciastkach rozprowadzamy masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać, wtedy lepiej się rozsmaruje). Na masie kajmakowej układamy ostatnią warstwę herbatników a na niej starannie rozprowadzamy dżem z czarnej porzeczki.
W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę a pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder oraz śmietan- fixy. Ubitą śmietanę przekładamy na ciasto i równomiernie ją rozprowadzamy a wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.