Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto 3bit siostry Anastazji to szybki i prosty w wykonaniu deser, który nie wymaga pieczenia. To klasyczne wręcz połączenie herbatników, karmelu i bardzo słodkiego kremu, które świetnie sprawdzi się na co dzień, do niedzielnej kawy, ale także od święta!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11967
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16495
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5307
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11967
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16495
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5307
Składniki
Formę do pieczenia o wymiarach ok. 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż w niej jedną warstwę herbatników, przycinając je w razie potrzeby. Na herbatniki wylej kajmak i wyrównaj.
Przygotuj krem budyniowy. Zagotuj 500 ml mleka w dużym garnku. Pozostałe mleko wymieszaj z jajkami, wanilią, mąką i skrobią. Wlewaj mieszankę cienkim strumyczkiem do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotuj całość przez 1-2 minuty do mocnego zgęstnienia. Krem budyniowy wylej do formy i wyrównaj w razie potrzeby. Przykryj je kolejną warstwą herbatników. Ciasto włóż do lodówki na przynajmniej 2 godziny, by krem stężał.
Przygotuj bitą śmietanę. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem. Rozłóż ją na drugą warstwę herbatników, po całkowitym ostygnięciu kremu budyniowego. Na bitą śmietanę rozłóż trzecią warstwę herbatników. Ciasto 3bit siostry Anastazji podawaj po schłodzeniu w lodówce, najlepiej z dodatkiem sezonowych owoców.