Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na nieco bardziej wykwintne ciasto? Przygotuj nasz deser Adonis. To prawdziwa rozkosz dla smakoszy czekolady. Warstwy wilgotnego biszkoptu i kremowa masa tworzą perfekcyjnie zbalansowaną harmonię smaków. To deser, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Forma 32 × 13 cm
Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 410
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 273
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 1912
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35186
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 152
Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 410
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 273
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 1912
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35186
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 152
Składniki
Rozpuść masło w rondelku i odstaw na bok. W misce wymieszaj jajka z cukrem, a następnie wlej przestudzone masło. Stopniowo do masy dodawaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko. Ciasto podziel na trzy części. Do jednej z nich dodaj kakao.
Keksówkę o wymiarach 32 × 13 cm posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Pierwszą część ciasta wymieszaj z kakao i wlej do foremki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Wyjmij foremkę i ostudź pierwszy biszkopt. Do pozostałych części ciasta dodaj ekstrakt waniliowy. Przełóż ciasto do formy i piecz przez 15 minut, a następnie pozostaw do wystygnięcia. Przekrój jasny biszkopt na dwie równe części.
Czekoladę pokrój na małe kawałki. W rondelku podgrzej śmietanę. Dodaj do niej czekoladę i mieszaj do momentu uzyskania gładkiego ganache. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Na płaskim dużym talerzu połóż jasny biszkopt, a jego wierzch posmaruj częścią czekoladowego kremu. Przykryj go kakaowym biszkoptem i znowu posmaruj czekoladową masą. Na koniec przykryj masę drugim, jasnym biszkoptem.
Odstaw ciasto na 15 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj lukier. Do cukru pudru dodaj odrobinę gorącej wody i energicznie wymieszaj. Polewę rozprowadź szpatułką na wierzchu ciasta i posyp czekoladową posypką. Ponownie włóż ciasto do lodówki na godzinę.