Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwokatowej. całość smakuje wspaniale, pyszne, eleganckie, świetnie nada się na zbliżające się święta wielkanocne -zapraszam
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 594
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 594
Składniki
BISZKOPT
do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier
zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka
przesiewamy mąkę, kakao i proszek
mieszamy delikatnie, przekładamy do blaszki,
wstawiamy do nagrzanego o 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut
ostudzony biszkopt kroimy na dwa spody
KREM ADWOKATOWY
żelatynę rozpuszczamy, dokładnie mieszamy studzimy
śmietankę ubijamy z cukrem pudrem
do gęstniejącej śmietanki dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania gęstego kremu
dodajemy 250ml ajerkoniaku
miksujemy, dodajemy żelatynę i energicznie i krótko miksujemy
krem od razu wykładamy na pierwszy spód, przykrywamy drugim
żelatynę rozpuszczamy, dokładnie mieszamy i studzimy
dodajemy do ubitej śmietanki z cukrem pudrem
wykładamy na ciasto, wstawiamy do lodówki do stężenia
polewa adwokatowa
można ją pominąć i np posypać ciasto czekoladą
składniki oprócz adwokata dajemy do miski i podgrzewamy nad kąpielą wodną lub ok 1 min w mikrofali, mieszamy dodajemy ajerkoniak
gdy polewa jest rzadka wstawiamy na chwilę do lodówki żeby zaczęła gęstnieć, polewamy ciasto
ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do dokładnego schłodzenia
i gotowe,pięknie się kroi, elegancko wygląda, bardzo polecam i życzę smacznego