Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo znane ciasto jako Malinowa chmurka, ja zrobiłam w wersji agrestowej. Ciasto na kruchym spodzie z galaretką, kremem jogurtowym i bezą z migdałami.Ciasto pracochłonne, ale przepyszne, warto zrobić i zaskoczyć rodzinę.
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4606
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4069
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 21
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4606
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4069
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 21
Składniki
ciasto-.Żółtka razem z masłem i cukrem zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto zmiksować na niskich obrotach miksera a potem zagnieść. Poskubać do blaszki 30x40 cm.wyścielanej papierem do pieczenia. Potem palcami ugnieść.
Podpiec ok.25 min. w 175 *C.
beza-Białka ubić ze szczyptą soli potem 1 łyżce dodawanym cukrem na sztywną piane.Wmieszać przesiany budyń i wyłożyć do takiej samej blaszki, wyścielanej papierem do pieczenia.Posypać płatkami migdałowymi.
beza-Suszyć w 140 *C ok. 1 godz.Jak migdały mocno brązowieją, to przykryć papierem do pieczenia.
masa- Ugotować budyń na mleku. Jeśli budyń bez cukru to dodać 2 łyżki cukru. Odstawić z palnika, wsypać suchą galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia a potem tak samo wmieszać masło. Trochę ostudzić i ciepłe wylać na kruchy placek, ułożony w blaszce z wyżej zabezpieczonymi bokami.Rozsmarować i odstawić do zastygnięcia.
galaretka- Kompot przelać przez sitko. Dopełnić wodą do 1 l. Zagotować, odstawić z palnika, wsypać suche galaretki i dobrze wymieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić do lekkiego tężenia, dodać odsączony agrest i wylać do blaszki na zastygłą masę budyniową. Schłodzić w lodówce do całkowitego zestalenia galaretki.
krem-Żelatynę rozmieszać z przegotowaną i gorącą wodą i schłodzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem i jogurtem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki i wyrównać.
Przykryć plackiem bezowym i schłodzić w lodówce.