Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Według przepisu gospodyni księdza
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1371
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1371
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Parę dni temu byłam na ciachu na plebanii- od razu musiałam wziąć przepis od gospodyni. Do malaksera z końcówką ciastową dodałam mąkę, masło, żółtko, proszek do pieczenia i cukier i otarta skórkę. Po 1 minucie kruche ciasto było gotowe. Można wysypać suche składniki, rozetrzeć je z masłem na "piasek" i dodać żółtko i wyrobić ręcznie. Porcja wystarcza na spód okrągłej blaszki 22 centymetrowej.
Ciasto schłodziłam w lodówce. Po 30 minutach pokroiłam je na centymetrowe plastry i wyłożyłam nimi blaszkę pokryta papierem do pieczenia. Ciasto jeszcze nakłułam widelcem aby się nie rozwarstwiało. Owoce obtoczyłam w kaszy mannej i wyłożyłam na ciasto. Piekłam je 35 minut w 175 stopniach.
Cukier puder wymieszałam z odrobiną wrzątku i gotowym lukrem polałam schłodzone już ciasto. Smacznego :)