Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto inspirowane batonikiem bounty.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 73
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 120
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 73
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 120
Składniki
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Masło miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem, aż powstanie puch. Następnie dodajemy stopniowo roztrzepane jajka, cały czas miksując. Dodajemy połowę suchych składników i miksujemy, następnie dodajemy drugą część i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy 4 łyżki mleka i ponownie łączymy. Przekładamy do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 20x30 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy w temp. 175 C przez ok. 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Mleko zagotowujemy razem z cukrem. Następnie dodajemy masło oraz kaszkę manna i cały czas mieszamy, aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wiórki kokosowe oraz aromat śmietankowy, całość łączymy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Wykładamy na jeszcze ciepłe ciasto kakaowe. Czekoladę oraz śmietankę przekładamy do rondelka i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż składniki całkowicie się połączą. Polewamy delikatnie wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Zostawiamy do stężenia. Przechowujemy w lodówce.