Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ambrozja łączy wyrazisty smak truskawek ze słodyczą czekolady. Do tego aksamitnie kremowa śmietana i puszyste ciasto. Palce lizać!
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68191
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1984
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68191
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1984
Składniki
Przygotuj ciasto. Utrzyj jajka cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, cienką strużką wlej do jajek przestudzone masło, a następnie dodaj esencję waniliową.
Przesiej do masy jajecznej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką do połączenia składników.
Natłuść i oprósz mąką formę o wymiarach 23x23 cm. Przełóż do formy ciasto i równomiernie rozprowadź.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut – do suchego patyczka. Odstaw do całkowitego wystudzenia i przekrój na dwa blaty.
Przygotuj masę czekoladowo-truskawkową. Pokrusz czekoladę do rondelka. Dodaj masło, kremówkę i kakao. Podgrzej na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając – do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do przestudzenia. Zblenduj masę z konfiturą.
Przygotuj masę śmietanową. Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i odstaw do przestudzenia. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Delikatnie wmieszaj żelatynę – tak, by równomiernie rozprowadzić ją w całej objętości śmietany.
Przełóż blaty ciasta masą czekoladowo-truskawkową. Na wierzch wyłóż masę śmietanową. Wstaw ciasto na 3-4 godziny do lodówki.