Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto “Antek Boryna” to doskonała propozycja nie tylko dla fanów dzieła Władysława Reymonta, ale też tych, którzy potrafią rozkoszować się słodyczą i docenić jej nietuzinkowe przygotowanie. Ciasto idealne w swojej prostocie, ale zachwycające smakiem. Biszkopt uzupełniony o przepyszny krem czekoladowy, polany lukrem z czekoladową posypką, będzie idealny do popołudniowej kawy. Nada się również na różnego rodzaju uroczystości – z pewnością każdy gość, który go spróbuje, będzie zachwycony.
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1464
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 354
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1993
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1464
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 354
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1993
Składniki
Pierwszym krokiem jest przygotowanie biszkoptów na warstwy. Do ciasta potrzebne będą dwa spody zwykłe i jeden kakaowy.
Weź jajka (wyciągnij je odpowiednio wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową) i oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je z pomocą miksera.
Do ubitych białek stopniowo dodaj cukier, cały czas mieszając. Następnie, nie przerywając mieszania, dodaj żółtka. Potem do całej masy dodaj mąkę tortową i delikatnie wymieszaj.
Odlej 1/3 masy biszkoptowej. Do mniejszej części dodaj przesiane przez sitko kakao i dokładnie wymieszaj, tak aby powstała masa na ciemny biszkopt. Do większej części dodaj przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i również wymieszaj.
Przygotuj dwie foremki o wymiarach ok. 20x30 cm - wysmaruj je delikatnie masłem i oprósz bułką tartą. Do jednej z nich wlej masę na jasny biszkopt do drugiej na ciemny. Następnie włóż je do piekarnika rozgrzanego do 175-180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 25 minut, przed wyciągnięciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Odłóż biszkopty na bok, aby wystygły. Gdy będzie chłodny, jasny biszkopt przekrój na dwa blaty.
Pora na krem czekoladowy. Czekoladę połam na małe kawałki i przełóż do miski. W rondelku podgrzej śmietankę, dorzuć do czekoladę i masło, a następnie podgrzewaj do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści i dokładnie połączy się ze śmietaną. Aby lekko napowietrzyć i szybciej ostudzić krem, możesz przez kilkanaście sekund zmieszać go mikserem na wysokich obrotach. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Całość upiększy lukier z posypką czekoladową. Wymieszaj cukier puder ze śmietaną i sokiem z cytryny, tak aby powstała gęsta pasta. W razie potrzeby dodawaj więcej cukru lub soku, aby otrzymać konsystencję, która najbardziej ci odpowiada.
Teraz możesz złożyć ciasto. Jedną część jasnego biszkoptu posmaruj kremem czekoladowym, a następnie umieść na niej biszkopt kakaowy. Ponownie posmaruj kremem i przykryj drugą częścią jasnego biszkoptu. Następnie polej całość lukrem i udekoruj posypką czekoladową. Przed spożyciem włóż do lodówki na około 1-1,5 h.