Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Antonina najlepiej smakuje następnego dnia. Wtedy jest idealnie wilgotne, a aromaty cynamonu, orzechów i powideł cudownie się łączą. To prawdziwa uczta dla zmysłów, bo jest delikatne, ale mocno aromatyczne.
Wymiary: 25 x 30 cm
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1874
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5691
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5670
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1874
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5691
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5670
Składniki
W misce ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną oraz olej. Miksuj kilka minut, aż w cieście pojawią się drobne pęcherzyki powietrza. Wsyp cynamon i dodaj powidła śliwkowe. Miksuj jeszcze przez chwilę, aby składniki dokładnie się połączyły.
Ciasto przelej do formy (ok. 25 × 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut aż wierzch będzie sprężysty, a patyczek włożony w środek suchy.
Wystudź ciasto przed polaniem polewą.
W garnku rozpuść masło, dodaj cukier i posiekane orzechy. Wymieszaj, po czym wlej mleko skondensowane. Gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając aż masa zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru.
Jeszcze ciepłą polewą posmaruj wierzch wystudzonego ciasta i rozprowadź równomiernie. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia. Wtedy posyp obficie ciasto Antoninę cukrem pudrem.