Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie i orzeźwiające ciasto z wykorzystaniem arbuza.
Tortownica 24 cm
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 1384
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 256
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 677
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17060
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 1384
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 256
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 677
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17060
Składniki
BISZKOPT Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać ciasto. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec ok. 20 min. Po wystudzeniu z biszkoptu zdjąć skórkę.
WARSTWA ARBUZOWA Z arbuza wyjąć pestki. Specjalną łyżką wydrążyć kilkanaście kulek. Resztę miąższu zblendować na mus. Powinniśmy otrzymać ok. 800 ml musu, jeśli jest mniej należy dodać wody, a jeśli więcej odlać odpowiednią ilość. Mus zagotować, zdjąć z ognia i wsypać dwie truskawkowe galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Tężejący mus wylać na biszkopt. Ciasto włożyć do lodówki.
Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody. Pozostawić na 5-10 minut do napęcznienia. Następnie szklankę z żelatyną włożyć do większego pojemnika z gorącą wodą i przykryć. Po kilku minutach żelatyna powinna być ponownie rozpuszczona. Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gdy śmietana będzie sztywna, dodać jogurt grecki i jeszcze chwilę miksować. Następnie do letniej żelatyny dodać kilka łyżeczek kremu jogurtowo-śmietankowego i dokładnie wymieszać. Nie może być żadnych grudek. Dodać jeszcze jedną łyżkę kremu i ponownie wymieszać. Włączyć mikser na najwyższe obroty i wlać wymieszaną żelatynę. Chwilę miksować, po czym wyłożyć masę na warstwę arbuzową. Ciasto włożyć do lodówki. Gdy masa stężeje, udekorować wierzch kulkami z arbuza.