Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy, kto lubi przyjmować gości, w tym niespodziewanych, powinien mieć pod ręką przepis na ciasto awaryjne – takie, którego przygotowanie zajmuje, nie licząc czasu pieczenia, nie więcej niż kilkanaście minut i które można sporządzić z dostępnych w domu składników. Jednym z takich wypieków jest dwukolorowe ciasto ucierane – proste, a jakże pyszne!
Tortownica 22 cm
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1513
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1513
Składniki
Ogrzej jajka, masło i mleko do temperatury pokojowej.
Roztop w rondelku czekoladę i przestudź. Czekolada nie może być gorąca, ale ma pozostać płynna.
Umieść w misie miksera masło i cukier. Utrzyj na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj do masy po jednym jajku oraz ekstrakt z wanilii.
Partiami przesiej do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszaj składniki szpatułką – tylko do ich połączenia w jednolite ciasto.
Na koniec wlej do ciasta mleko i także krótko wymieszaj.
Podziel ciasto na dwie mniej więcej równe części. Do jednej dodaj przestudzoną czekoladę i wymieszaj szpatułką.
Natłuść i oprósz mąką tortownicę o średnicy 22 cm. Przełóż do niej jasne ciasto i rozprowadź równomiernie. Na warstwę jasnego ciasta wyłóż warstwę ciasta z czekoladą.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50-60 minut – do suchego patyczka.