Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodycz bananów zrównoważona nutą gorzkiej czekolady i delikatnym kremem jogurtowym. Niezwykle eleganckie, a przy tym proste i szybkie w wykonaniu, ciasto powstałe z potrzeby czegoś bardzo, baaaardzo bananowego. Lekkość i delikatność, aromat czekolady i bananów - jednym słowem kompozycja doskonała!!! :)
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1783
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 4923
Polecam.
Odsłon: 124
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7288
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1783
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 4923
Polecam.
Odsłon: 124
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7288
Składniki
Proporcje na tortownice kwadratową 24x24cm
Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną piane. Do ubitych białek stopniowo dodać odmierzony cukier, a następnie żółtka Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i kakao. Po trochę dodawać do ubitych jaj i delikatnie wmieszać drewnianą łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 min. Najlepiej sprawdzić czy biszkopt jest już upieczony za pomocą drewnianego patyczka (np wykałaczki lub patyczka na szaszłyki). Po upieczeniu biszkopt można zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Gdy będzie już zimny należy przekroić go na 2 części.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (ok 1/4 szklanki). Banany obrać, odkroić końcówki i skropić sokiem z cytryny żeby nie zmieniły koloru. 3 banany przekroić wzdłuż na 2 części, a pozostałe 3 w kostkę.
W jednym naczyniu ubić "śnieżkę" z 200 ml schłodzonego mleka, a w drugim lekko ubić jogurt (z ewentualnym dodatkiem cukru - do smaku, wedle uznania). Ciągle ubijając mikserem, do jogurtu wlać część lekko tężejącej żelatyny (ok. 2/3) i w analogiczny sposób postąpić ze śnieżką - dodając pozostałą żelatynę.
Obydwie masy wymieszać delikatnie drewnianą łyżką i natychmiast przekładać biszkopty w sekwencji: biszkopt - 1/3 kremu - połówki pokrojonych wzdłuż banów - 1/3 kremu - biszkopt - 1/3 kremu - banany (pokrojone w kostkę) Tak przełożone ciasto wstawić natychmiast do lodówki. Gdy krem stężeje przygotować polewę.
Pokruszoną czekoladę i śmietankę umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu, do czasu aż czekolada całkowicie rozpuści się. Po ostygnięciu polać wierzch ciasta.