Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 434
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 999
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 99
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 434
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 999
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 99
Składniki
Mięso wrzucamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (około 1,5 litra), dodajemy jarzynki pokrojone w słupki, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, kostkę rosołową (jeśli ktoś preferuje bez, to nie dodawać). Gotować do miekkości (tak samo jak gotujemy rosół). Po ugotowaniu odcedzić jarzynki i mięso, a rosół odstawić do ostudzenia.
W osobnym garnku rozpuścić masło, wsypać mąkę i zrobić białą zasmażkę (nie rumienić). Po kilku minutach powoli wlewać ostudzony rosół i mieszamy ubijaczką, aby składniki dobrze się połączyły. Do powstałego sosu wrzucamy na kilka minut plaster cytryny, po czym wyciągamy.
Jarzynki i mięsko drobno kroimy, dodajemy do sosu. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i sosem sojowym. Zabielamy śmietaną, jeśli potrawka jest zbyt rzadka dodajemy więcej mąki. Na końcu dodajemy duuużo zielonej natki.
Ryż gotujemy na sypko z dodatkiem soli i curry. Wykładamy na talerze, polewamy potrawką.