Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 49
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 138
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2823
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4194
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 49
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 138
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2823
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4194
Składniki
Mięso wrzucamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (około 1,5 litra), dodajemy jarzynki pokrojone w słupki, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, kostkę rosołową (jeśli ktoś preferuje bez, to nie dodawać). Gotować do miekkości (tak samo jak gotujemy rosół). Po ugotowaniu odcedzić jarzynki i mięso, a rosół odstawić do ostudzenia.
W osobnym garnku rozpuścić masło, wsypać mąkę i zrobić białą zasmażkę (nie rumienić). Po kilku minutach powoli wlewać ostudzony rosół i mieszamy ubijaczką, aby składniki dobrze się połączyły. Do powstałego sosu wrzucamy na kilka minut plaster cytryny, po czym wyciągamy.
Jarzynki i mięsko drobno kroimy, dodajemy do sosu. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i sosem sojowym. Zabielamy śmietaną, jeśli potrawka jest zbyt rzadka dodajemy więcej mąki. Na końcu dodajemy duuużo zielonej natki.
Ryż gotujemy na sypko z dodatkiem soli i curry. Wykładamy na talerze, polewamy potrawką.