Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste i naprawdę smaczne
Pierniczki bez jajek to alternatywna wersja tradycyjnych ciastek. Idealnie od...
Odsłon: 24
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 50
Pierniczki bez jajek to alternatywna wersja tradycyjnych ciastek. Idealnie od...
Odsłon: 24
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 50
Składniki
Mąkę przesiałam z sodą i szczyptą soli. Masło utarłam z cukrem. Jajko rozbełtałam widelcem i powoli wlałam do masła. Dodałam parę kropli aromatu waniliowego, wymieszałam. Banany roztarłam widelcem. Winogrona przepołowiłam i wyjęłam pestki. Do utartego masła wsypałam mąkę, dodałam banany i 3 łyżki mleka, krótko wymieszałam. Ciasto przełożyłam do torownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20cm, wyrównałam. Na wierzchu poukładałam winogrona, wciskając je lekko w ciasto. Piekłam w temperaturze 160 stopni na funkcji termoobieg przez około 45 minut. Na chłodne ciasto wyłożyłam galaretkę. Ciasto wychodzi wilgotne i słodkie, a winogrona i galaretka dodają świeżości. Pycha!