Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na deser, ale chcesz uniknąć bałaganu w kuchni? Pyszne, wilgotne ciasto bananowo-czekoladowe przygotujesz nawet bez użycia miksera. Potrzebujesz tylko miski, widelca, noża, rondelka i oczywiście formy do pieczenia.
Forma 23x23
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4210
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416630
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4210
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416630
Składniki
Obierz banany. Dokładnie rozgnieć widelcem. Połącz z jajkami i krótko wymieszaj (mikserem na niskich obrotach lub widelcem). Do masy dodaj cukier, roztopiony w rondelku (i przestudzony) olej kokosowy oraz ekstrakt waniliowy. Ponownie wymieszaj do połączenia składników.
Przesiej do masy mąkę i kakao. Dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon i wymieszaj. Mieszaj krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj w ciasto posiekaną czekoladę.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 23x23 cm i przelej do niej ciasto Wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około godzinę – do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w formie do całkowitego wystudzenia.
Podgrzej w rondelku kajmak i wymieszaj z około połową śmietany kremówki. Gdy lekko przestygnie, rozprowadź na cieście. Oprósz posiekanymi orzechami włoskimi. Wstaw ciasto do lodówki.
Pokrusz do rondelka czekoladę i rozpuść w reszcie śmietany. Gdy polewa przestygnie, udekoruj nią (np. „rysując” nieregularne esy-floresy) warstwę polewy kajmakowej.