Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycące i wilgotne ciasto czekoladowe z bananami i orzechami. Wykończone gorzką czekoladą, posypką z pokruszonych orzechów i borówkami.
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54222
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 550
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5603
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54222
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 550
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5603
 
         
         
                Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy. Orzechy rozgniatamy. Banany kroimy w plastry.
Banany zgniatamy widelcem lub blendujemy na gładką masę.
Białka ubijamy ze słodzikiem/cukrem na sztywną pianę.
Do białek stopniowo dodajemy żółtka, olej, miód. Następnie mąkę, sodę, kakao, orzechy (zostawcie trochę na wierzch) i banany. Wszystko cały czas miksujemy do dokładnego połączenia składników.
Przelewamy do formy (mała keksówka lub mała okrągła forma 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50-60 min 180 stopni.
Czekoladę rozpuszczamy z łyżka masła. Gdy ciasto będzie już gotowe i lekko przestygnie polewamy czekoladą i posypujemy orzechami.