Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i łatwe ciasto z Hiszpanii, które wprowadzi słońce w pochmurne jesienne dni :) Polecam :)
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 1124
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 883
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 498
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 1124
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 883
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 498
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto oprócz konfitury umieszczam w misce i zagniatam, możesz to zrobić również przy użyciu robota. Ciasto zagniatam w kulę i wkładam na 30 minut do lodówki. Blaszkę (30x35 cm) wykładam papierem do pieczenia. Ciasto dzielę na dwie równe części. Pierwszą część rozwałkowuję na wielkość blaszki, wkładam do blaszki, a następnie podpiekam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podpieczone ciasto smaruję konfiturą i przykrywam drugą połową ciasta rozwałkowaną do wielkości blaszki. Ciasto wstawiam ponownie na 15 minut do piekarnika i podpiekam. W tym czasie przygotowuję krem.
Mleko, cukier, żółtka, cukier waniliowy rum i mąkę ziemniaczaną umieszczam w pojemniku i dobrze roztrzepuję. Białka ubijam na bezę i dodaję do mleka, delikatnie mieszam łopatką. Wyciągam ciasto z piekarnika i wylewam na nie krem. Ponownie wstawiam do piekarnika i piekę 25-30 minut, aż góra się zarumieni na złoto. Wystygnięte ciasto posypuję cukrem pudrem. Ciasto baskijskie gotowe. Smacznego :)