Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo słodkie ciasto baskijskie wygląda bardzo oryginalnie i smakuje wyśmienicie. Jego zrobienie nie zajmie dużo czasu, zatem to idealna opcja dla zabieganych. Zobacz, jakie składniki musisz przygotować.
Do tego przepisu najlepiej się sprawdzi forma o wymiarach 30 x 25 cm.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5672
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 957
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 248
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36827
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 115
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5672
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 957
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 248
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36827
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 115
Składniki
Zagnieć w misce wszystkie składniki na ciasto. Możesz też użyć malaksera lub miksera z hakami jak do ciasta drożdżowego. Gdy otrzymasz jednolitą masę, uformuj z ciasta kulę, włóż do woreczka i umieść na co najmniej pół godziny w lodówce.
Gdy minie czas chłodzenia ciasta, wyjmij je z lodówki i podziel na dwie części. Wyłóż papierem do pieczenia formę i rozwałkuj jedną porcję ciasta na wielkość blaszki. W ten sposób otrzymasz spód ciasta, który musisz podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez kwadrans.
Rozwałkuj drugą część ciasta na wielkość blaszki. Gorący spód ciasta posmaruj konfiturą i przykryj rozwałkowanym ciastem, a następnie całość ponownie piecz przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Gdy ciasto będzie znajdować się w piecu, przygotuj krem. W misce umieść mleko, żółtka, cukier, rum i mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do połączenia wszystkich składników (najlepiej mikserem). Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do połączonych pozostałych składników – połącz łopatką lub rózgą.
Gotowy krem przełóż na gorące ciasto i ponownie wstaw całość do piekarnika. Tym razem na około pół godziny. Gotowe ciasto baskijskie możesz posypać cukrem pudrem.