Ciasto beskidzkie to połączenie kakaowego biszkoptu, kremu adwokatowego i bezików. Dzięki temu nie jest za słodkie, rozpuszcza się w ustach i skusi każdego łasucha.
Ciasto beskidzkie
Składniki
Biszkopt
- 100 g cukru
- 60 g mąki
- 4 jajka
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem
- 200 ml adwokatu
- 500 ml śmietany 36% do ubijania
- 40 g cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
Beziki
- 5 białek jajka
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- Dekoracja:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka
Składniki
Biszkopt
- 100 g cukru
- 60 g mąki
- 4 jajka
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem
- 200 ml adwokatu
- 500 ml śmietany 36% do ubijania
- 40 g cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
Beziki
- 5 białek jajka
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- Dekoracja:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka

Etapy przygotowania
Przygotuj beziki: ubij białka na gęstą pianę, zaczynając od najmniejszych obrotów. Cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce cukru. Kontynuuj ubijanie do momentu aż piana zacznie stawać się coraz bardziej płynna. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj beziki. Wstaw je do nagrzanego piekarnika na 110 st. i piecz je przez 90 minut. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj biszkopt. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp powoli cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodaj przesianą wcześniej mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Formę o rozmiarze 24x30 c, wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. Celsjusza z funkcją góra-dół. Piecz przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka.
Przygotuj krem. Do miski wlej mocno schłodzoną śmietankę. Ubij ją z cukrem pudrem na największych obrotach miksera, by była sztywna. Bardzo powoli wlej adwokat, cały czas miksując. Na koniec dodawaj partiami serek mascarpone nie przerywając miksowania. Krem powinien być sztywny.
Do masy adwokatowej dodaj ok. 250 g wcześniej przygotowanych, zimnych bezików. Dokładnie wymieszaj. Nałóż krem na biszkopt i wyrównaj. Wstaw całość do lodówki na kilka godzin.
Kiedy masa stężeje, przygotuj polewę do dekoracji. W kąpieli wodnej rozpuść pokruszone kawałki czekolady w mleku. Łyżką albo pędzelkiem do dekoracji zrób na kremie dekoracyjne zawijasy z polewy. Ciasto ponownie wstaw do lodówki, by czekolada stężała.
To ciasto beskidzkie zostało przygotowane bez użycia żelatyny. Przechowuj je w chłodnym miejscu i unikaj długotrwałego wystawiania na działanie promieni słonecznych.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 66
Przepis dnia
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Rolady
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 5785

Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
Odsłon: 10108
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 66
Przepis dnia
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Rolady
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 5785

Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
Odsłon: 10108



Składniki
- 100 g cukru
- 60 g mąki
- 4 jajka
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 ml adwokatu
- 500 ml śmietany 36% do ubijania
- 40 g cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 5 białek jajka
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- Dekoracja:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 6 łyżek mleka
Przygotuj beziki: ubij białka na gęstą pianę, zaczynając od najmniejszych obrotów. Cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce cukru. Kontynuuj ubijanie do momentu aż piana zacznie stawać się coraz bardziej płynna. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj beziki. Wstaw je do nagrzanego piekarnika na 110 st. i piecz je przez 90 minut. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj biszkopt. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp powoli cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodaj przesianą wcześniej mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Formę o rozmiarze 24x30 c, wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. Celsjusza z funkcją góra-dół. Piecz przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka.
Przygotuj krem. Do miski wlej mocno schłodzoną śmietankę. Ubij ją z cukrem pudrem na największych obrotach miksera, by była sztywna. Bardzo powoli wlej adwokat, cały czas miksując. Na koniec dodawaj partiami serek mascarpone nie przerywając miksowania. Krem powinien być sztywny.
Do masy adwokatowej dodaj ok. 250 g wcześniej przygotowanych, zimnych bezików. Dokładnie wymieszaj. Nałóż krem na biszkopt i wyrównaj. Wstaw całość do lodówki na kilka godzin.
Kiedy masa stężeje, przygotuj polewę do dekoracji. W kąpieli wodnej rozpuść pokruszone kawałki czekolady w mleku. Łyżką albo pędzelkiem do dekoracji zrób na kremie dekoracyjne zawijasy z polewy. Ciasto ponownie wstaw do lodówki, by czekolada stężała.
To ciasto beskidzkie zostało przygotowane bez użycia żelatyny. Przechowuj je w chłodnym miejscu i unikaj długotrwałego wystawiania na działanie promieni słonecznych.
Mniam , mniam pyszności.;)
wow! pistacjoto jest to :)
Pychotka ;)