Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe ciasto bez pieczenia, na herbatnikach.
Forma 28 cm x 26 cm
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 476
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 476
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Składniki
600 ml mleka wlać do garnka. Dodać cukier, cukier waniliowy i zagotować. W drugim naczyniu wymieszać resztę mleka (czyli 300 ml) z budyniami. Gdy mleko z cukrami się zagotuje, wlać drugą część mleka. Gotować kilka minut, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Przykryć folią tak, aby dotykała budyniu i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru. Następnie, stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać zimny budyń. Cały czas miksować. Białą czekoladę zetrzeć na tarce. Dodać do kremu budyniowego i zmiksować Dno formy wyłożyć herbatnikami. Rozsmarować na nich dżem. Przykryć drugą warstwą herbatników, rozsmarować 1/3 kremu budyniowego, znowu ułożyć herbatniki, na nich rozsmarować drugą część kremu, znowu herbatniki i potem trzecia część kremu. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc, ponieważ herbatniki muszą zmięknąć.