Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Blondyna to bajecznie smaczne połączenie kruchego ciasta, francuskiego crème pâtissière, mięciutkiej bezy i czekolady.
Forma 25x25 cm
Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...
Odsłon: 18172
Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...
Odsłon: 18172
Składniki
Zagnieć wszystkie składniki na ciasto. Użyj schłodzonego, pokrojonego w kostkę masła.
Uformuj z ciasta kulę i owiń ją folią spożywczą. Włóż na pół godziny do lodówki.
Wyłóż ciastem dno formy o wymiarach około 25x25 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut – aż ciasto się zarumieni. Nie wyłączaj piekarnika, ale zmniejsz temperaturę do 150°C.
Formę, w której piekło się ciasto, wyłóż papierem do pieczenia.
Ubij białka na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, partiami dodaj cukier. Gdy cukier się rozpuści, delikatnie wmieszaj w pianę sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
Przełóż pianę z białek do formy i wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut – aż beza stanie się chrupiąca z wierzchu, ale wciąż miękka w środku.
Wlej do rondelka mleko. Rozkrój laskę wanilii i wyskrob z niej ziarenka. Przełóż do mleka. Na czas gotowania umieść też w mleku strąk. Zagotuj i zdejmij z palnika.
Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Wmieszaj w nią skrobię ziemniaczaną.
Zmniejsz obroty miksera, ale nie przerywaj miksowania. Cienką strużką wlej do masy jajecznej lekko przestudzone mleko. Zmiksuj na gładki krem.
Gotowy krem odstaw do przestudzenia. Jego powierzchnie przykryj arkuszem folii spożywczej, by nie powstał kożuch.
Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę i wymieszaj z kremówką na jednolity sos. Odstaw do przestudzenia.
Rozprowadź krem na cieście. Wyrównaj jego powierzchnię. Na kremie ułóż przestudzoną bezę. Udekoruj ją sosem czekoladowym.