Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na zdjęciu jeszcze się nie zsiadło, ale ciężko sie powstrzymać od spróbowania :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5655
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33820
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5655
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33820
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Składniki
Do 3 szklanek mąki dodajemy posiekane masło, 2 całe jajka, cukier puder, proszek i łyżkę śmietany. Zagniatamy ciasto szybko. Mogą być nawet widoczne kawałeczki masła. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dosypujemy mąki. Kulkę ciasta władamy do lodówki. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda i kroimy na 8. Gotujemy budyń 3 torebki porcja mleka jak na 1,5. Ciasto dzielimy na 2 części ( nierówne). wiekszą rozwałkowujemy (podsypując mąką) i układamy na dno blaszki. Nakłuwamy widelcem. Układamy ciastno jabłka po czym wylewamy gorący budyń. Rozwałkowujemy mniejszy kawałek i przykrywamy nasze ciasto, również nakłuwamy. Całość pieczemy w 180 stopniach 0,5 godz. Ciasto będzie dobre kiedy wystygnie i postoi w lodówce kilka godz. Wtedy budyń zwiąże i wszytko ładnie będzie się kroiło. Jabłek nie posypujemy cynamonem wtedy uzyskamy fajny smak - inny od codziennej szarlotki.