Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na zdjęciu jeszcze się nie zsiadło, ale ciężko sie powstrzymać od spróbowania :)
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 119
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 157
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 182
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 90
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 119
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 157
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 182
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 90
Składniki
Do 3 szklanek mąki dodajemy posiekane masło, 2 całe jajka, cukier puder, proszek i łyżkę śmietany. Zagniatamy ciasto szybko. Mogą być nawet widoczne kawałeczki masła. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dosypujemy mąki. Kulkę ciasta władamy do lodówki. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda i kroimy na 8. Gotujemy budyń 3 torebki porcja mleka jak na 1,5. Ciasto dzielimy na 2 części ( nierówne). wiekszą rozwałkowujemy (podsypując mąką) i układamy na dno blaszki. Nakłuwamy widelcem. Układamy ciastno jabłka po czym wylewamy gorący budyń. Rozwałkowujemy mniejszy kawałek i przykrywamy nasze ciasto, również nakłuwamy. Całość pieczemy w 180 stopniach 0,5 godz. Ciasto będzie dobre kiedy wystygnie i postoi w lodówce kilka godz. Wtedy budyń zwiąże i wszytko ładnie będzie się kroiło. Jabłek nie posypujemy cynamonem wtedy uzyskamy fajny smak - inny od codziennej szarlotki.