Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na przepyszne ciasto ze śliwkami. Ciasto zawsze się udaje, jest delikatne, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam upiec, bo naprawdę warto.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3055
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 133
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 57
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 68
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3055
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 133
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 57
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 68
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Składniki
Kruszonka: na blat przekładam składniki kruszonki i łączę je ze sobą palcami, tak żeby powstały grudki. Gotową kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki na czas przygotowania ciasta. Umyte śliwki przekrawam wzdłuż na pół i usuwam pestki.
Do mąki dodaję proszek do pieczenia, szczyptę soli i budyń. Teraz przygotuję ciasto, do jajek dodaję cukier i miksuję przez kilka minut, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste. Następnie dodaję olej i chwilkę miksuję. Na koniec dodaję stopniowo mąkę i miksuję na wolnych obrotach, aż nie będzie grudek. Tak przegotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję. Na górze układam śliwki (delikatnie wciskam) i posypuję kruszonką.
Pieczenie ciasta śliwkowego: Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na środkową półkę. Grzanie mam ustawione na gór dół, bez termoobiegu. Ciasto piekę około 50 minut, do suchego patyczka. Upieczone wyjmuję z piekarnika ale pozostawiam w foremce na około 10 minut, żeby sok ze śliwek wsiąkł w ciasto. Następnie wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Ciasto śliwkowe jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa