Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis z książki Siostry Anastazji z małymi zmianami. Genialne połączenie smaków. Po prostu idealne ciasto na różne okazje!
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 181
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 978
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 683
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 181
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 978
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 683
Składniki
Biszkopt kakaowy: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem o kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 min. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.
Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier cały czas miksując. Dodać kokos z proszkiem i dokładnie wymieszać. Piec w blaszce 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni ok. 30 min. Ostudzić.
Krem: Mleko zagotować z cukrem. Żółtka wymieszać z cukrem waniliowym, budyniem i mąką. Masę żółtkową wlać na gotujące się mleko i mieszać aż zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodać po łyżce zimny budyń i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać cappuccino w proszku i dokładnie razem zmiksować.
Przełożenie: pierwszy blat biszkoptu kakaowego - 1/2 kremu - ciasto kokosowe - 1/2 kremu - drugi blat biszkoptu kakaowego. Gotowe ciasto polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)