Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto cappucino z orzechami i jabłkami to rarytas. Jego przygotowanie jest dość pracochłonne, co niektórych może niestety zniechęcać. W smaku delikatne - idealnie nadaje się nawet jako torcik. Warto go upiec przynajmniej raz na jakiś czas.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37376
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 124
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37376
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 124
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Składniki
Wkładka bakaliowa: Pokrojone w kostkę jabłka zasypujemy 1 szklanką cukru pudru. Gdy jabłka puszczą sok, dodajemy posiekane orzechy i mąkę krupczatkę. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy resztę cukru i po jednym żółtku. Mąkę pszenną mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy jabłka z orzechami. Mieszamy, wylewamy na blachę. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dalej wlewamy żółtka. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu wsypujemy zmielone orzechy włoskie - mieszamy do połączenia składników. Dzielimy tak powstałą masę na dwie części. Każdą z nich wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 170 stopni do tzw. suchego patyczka.
Masa cappucino: Kawę zaparzyć w 1/3 szklanki wody. Jajka z cukrem ubijamy na parze. Dodajemy zaparzoną kawę. Mieszamy i studzimy. Zimną masę ucieramy z masłem.
Galaretka z wiśniami: Wiśnie odsączamy z zalewy. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Dodajemy odsączone wiśnie i odstawiamy do ostudzenia. Uwaga! Wiśnie w galaretce należy wylać na ciasto, gdy zaczną tężeć.
Przełożenie: ciasto orzechowe - masa cappucino - wiśnie w galaretce - masa orzechowa - wkładka bakaliowa - masa orzechowa - ciasto orzechowe - masa orzechowa - wiórki kokosowe (lub starta czekolada wg uznania)