Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Cielątko zawdzięcza swoja nazwę wyglądowi – po przekrojeniu przypomina łaciatą skórę krowy. To ucierane ciasto waniliowo-kakaowe z owocami (w tym przypadku – z jabłkami, choć możesz użyć też innych owoców) i kremem śmietanowym.
Forma 25x36 cm
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 364
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8867
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 364
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8867
Składniki
Przygotuj dwukolorowe ciasto. Ogrzej masło tak, by było miękkie. Oddziel białka jaj od żółtek. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Miąższ pokrój na niewielkie cząstki.
Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodaj do niej masło i ponownie utrzyj. Do masy partiami dodaj przesiane produkty sypkie. Wymieszaj do połączenia składników. Ubij pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją do ciasta.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 25x36 cm. Przełóż do niej około połowę ciasta. Do drugiej części wmieszaj kakao. Wyłóż ciasto kakaowe na waniliowe. Na wierzchu rozłóż równomiernie jabłka i lekko wciśnij je w głąb ciasta.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Ostudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Przestudź. Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania wmieszaj w nią cukier puder, a następnie rozprowadź równomiernie w całej objętości żelatynę. Przełóż masę śmietanową na wystudzone ciasto. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem oprósz ciasto startą na drobnych oczkach tarki czekoladą.