Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiecie co zrobić z wiśniami np. z nalewki? Oto przepis na pyszne ciasto, w którym je wykorzystacie.
Forma 28 cm x 26 cm
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 53
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 51
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 356
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 53
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 51
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 356
Składniki
BISZKOPT Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal ubijać. Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszać. Dodawać porcjami do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec ok. 25 min. Z zimnego biszkoptu zdjąć skórkę.
GALARETKA 2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Ostudzić. Na biszkopcie ułożyć wiśnie. Zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć do lodówki.
MASA KAKAOWA 300 ml mleka wlać do garnka. Dodać cukier i cukier waniliowy. Zagotować. W reszcie mleka, czyli 200 ml, rozmieszać mąkę ziemniaczaną i żółtka. Wlać do gotującego mleka. Gotować kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Ugotowany budyń nakryć folią i odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować na puch. Porcjami, łyżka po łyżce, dodawać zimny budyń i cały czas miksować. Następnie dodać kakao i ponownie zmiksować. Masę rozsmarować na galaretce. Na wierzch ciasta zetrzeć czekoladę.