Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiecie co zrobić z wiśniami np. z nalewki? Oto przepis na pyszne ciasto, w którym je wykorzystacie.
Forma 28 cm x 26 cm
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 139
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31320
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 419
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 139
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31320
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 419
Składniki
BISZKOPT Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal ubijać. Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszać. Dodawać porcjami do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec ok. 25 min. Z zimnego biszkoptu zdjąć skórkę.
GALARETKA 2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Ostudzić. Na biszkopcie ułożyć wiśnie. Zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć do lodówki.
MASA KAKAOWA 300 ml mleka wlać do garnka. Dodać cukier i cukier waniliowy. Zagotować. W reszcie mleka, czyli 200 ml, rozmieszać mąkę ziemniaczaną i żółtka. Wlać do gotującego mleka. Gotować kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Ugotowany budyń nakryć folią i odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować na puch. Porcjami, łyżka po łyżce, dodawać zimny budyń i cały czas miksować. Następnie dodać kakao i ponownie zmiksować. Masę rozsmarować na galaretce. Na wierzch ciasta zetrzeć czekoladę.