Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto codzienne to domowy wypiek, które kusi aromatem i prostotą wykonania. Bazuje na kilku podstawowych składnikach, które zawsze warto mieć w kuchni, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wyjątkowy smak tego ciasta zawdzięcza się połączeniu słodzonego mleka zagęszczonego, które nadaje mu kremowej, wręcz aksamitnej konsystencji, z intensywnym kakao, delikatnie wyczuwalnym w każdym kęsie. Sekretem tego przepisu są suszone figi. Ich drobno posiekane kawałki przenikają przez całość, nadając wypiekowi niezwykłej głębi i lekko egzotycznej słodyczy. Wprowadzają przyjemną teksturę, kontrastującą z delikatnym ciastem. Przygotowanie ciasta codziennego nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych ani długich godzin spędzonych w kuchni. To receptura, która sprawdzi się zarówno w tygodniu, gdy chcemy przygotować coś słodkiego do porannej kawy czy popołudniowej herbaty, jak i na weekendowe spotkania z bliskimi. Wystarczy kilka prostych czynności, by już po kilkudziesięciu minutach delektować się świeżym, domowym wypiekiem.
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6769
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 232
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 177
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 429
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6769
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 232
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 177
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 429
Składniki
Do miski przesiej mąkę i kakao. Odstaw.
W drugiej misce wymieszaj mleko skondensowane i jajka do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Dodaj suche składniki i wymieszaj do połączenia składników.
Figi suszone drobno posiekaj i wmieszaj je do ciasta.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x10 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wlej do niej ciasto i wstaw całość do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 40-45 minut lub do czystego patyczka.
Ciasto codzienne wyjmij i ostudź. Podawaj do kawy lub herbaty, z dodatkiem bitej śmietany lub dżemu owocowego.