Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto w formie murzynka nasączone mocno naparem z herbaty lub rumem. Proste, wilgotne i pyszne :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28333
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28333
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
Masło, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy na małym ogniu. Do momentu aż cukier będzie nie wyczuwalny. Odstawiamy do wystudzenia. Do małego garnka odkładamy 4 łyżki polewy. Białka ubijamy na sztywno Do masy kakaowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą oraz żółtka, cukier waniliowy i aromat rumowy. Miksujemy do połączenia. Powoli dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem, przelewamy ciasto i pieczemy ok. 50 minut w 170-180 st. C. Sprawdzamy patyczkiem. Po wystudzeniu obficie nasączamy herbatą. POLEWA: Odłożone 4 łyżki masy stawiamy na ogniu, dodajemy masło i kilka kropli aromatu rumowego. Rozpuszczamy i polewamy nasze ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Smacznego :)