Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy deser, który lubią mali i duzi. Zachwyca niebanalnym wyglądem, a przy tym smakuje wyśmienicie. Przygotuj ciasto confetti i zobacz zaskoczone miny twoich domowników!
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 10
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 2638
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 32
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 4656
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 10
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 2638
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 32
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 4656
Składniki
Ustaw piekarnik na 170 stopni Celsjusza, by podczas przygotowywania ciasta zdążył się porządnie rozgrzać.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Gdy piana będzie gęsta, zacznij dodawać cukier. Wsypuj po jednej łyżce i miksu aż do rozpuszczenia się kryształków. Czynność powtarzaj aż do wykorzystania całej, porcji cukru.
Następnie do piany z cukrem dodaj żółtka oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj całość. W oddzielnej misce połącz mąkę z budyniami waniliowymi i proszkiem do pieczenia. Wymieszane suche składniki dodaj do jajek z cukrem i wymieszaj całość delikatnie rózgą lub łyżką.
Blaszkę (keksówkę, tortownicę lub formę do babek) wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem.
Do ciasta dodaj 50 g kolorowej posypki, zamieszaj i od razu przełóż całość do przygotowanej wcześnie blaszki. Wstaw ją do rozgrzanego piekarnika i piecz około 45 minut (poziom wypieczenia sprawdzaj patyczkiem). Po wyłączeniu piekarnika nie wyciągaj od razu blaszki z piekarnika, zostaw uchylone drzwiczki przez kwadrans, a następnie wyjmij formę z ciastem.
Ciasto wyjmij z formy po całkowitym przestudzeniu ciasta. Wierzch ciasta confetti możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać pozostałą częścią kolorowej posypki.