Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 04-11-2023
Kolejny jesienny wypiek. Jabłka, cynamon i orzechy (tym razem pekany) po raz kolejny okazały się kombinacją wielce udaną . Polecam
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki kruszonki włożyć do malaksera, zmiksować (nie za długo, bo zrobi się pasta). Przełożyć do miski, wstawić do lodówki na czas robienia ciasta.
Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek pokroić w plastry.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Do masy maślanej wsypać przesianą mąkę, cukier muscovado, proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać. Wlać mleko i ponownie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do tortownicy, na wierzchu położyć plasterki jabłek, posypać kruszonką. Piec przez około godzinę ( lub do suchego patyczka). Zdjąć obręcz z tortownicy, ciasto wystudzić.