Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto cytrynowe z makiem to znany deser, który zachwyca intensywnością cytrusowych smaków i delikatnie ziemistym w smaku makiem. I choć mak jest subtelnie wyczuwalny, to jednak ma wpływ na odbiór całego ciasta, dlatego lepiej z niego nie rezygnować. Dzięki temu uzyskasz piorunujący efekt. Ciasto wychodzi wyjątkowo wilgotne, w niczym nie przypomina suchych babek, o bogatym smaku, a polane cytrynową polewą lub syropem zyskuje wyjątkowo orzeźwiający aromat.
Forma do pieczenia 30x12,5 cm lub inna, miska, mikser, rondelek
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 33
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie kwasoodpornej o...
Odsłon: 101
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 33
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie kwasoodpornej o...
Odsłon: 101
Składniki
Wymieszaj składniki na ciasto. W większej misce miksuj masło połączone z cukrem pudrem.
Gdy masa ma już jednolitą konsystencję, dodaj do niej jajka, ale nie wszystkie na raz. Miksuj do połączenia się składników. Powoli wsypuj również mąkę, szczyptę soli, sok z pomarańczy i skórki z cytryny, proszek do pieczenia oraz mak. Wszystkie dobrze zmiksuj do gładkiej konsystencji.
Włącz piekarnik na 180 stopni.
Przygotuj formę do pieczenia 30 cm x 12,5 cm, a następnie wysmaruj ją masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
Do formy do pieczenia przelej masę na ciasto i piecz przez 1 godzinę. Kontroluj wypiek za pomocą patyczka. Gdy ciasto będzie już gotowe, odstaw je na bok.
Przygotuj w rondelku lukier. Połącz cukier puder z sokiem z cytryny i podgrzewaj przez około 5 minut. Powoli polewaj ciasto lukrem. Na wierzch gotowego ciasta możesz dodać plastry cytryny uformowane jak na zdjęciu lub same skórki pomarańczy. Mak lubi się łączyć również z orzechowymi smakami, także możesz dodać również ulubione orzechy.