Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto cytrynowe z makiem to znany deser, który zachwyca intensywnością cytrusowych smaków i delikatnie ziemistym w smaku makiem. I choć mak jest subtelnie wyczuwalny, to jednak ma wpływ na odbiór całego ciasta, dlatego lepiej z niego nie rezygnować. Dzięki temu uzyskasz piorunujący efekt. Ciasto wychodzi wyjątkowo wilgotne, w niczym nie przypomina suchych babek, o bogatym smaku, a polane cytrynową polewą lub syropem zyskuje wyjątkowo orzeźwiający aromat.
Forma do pieczenia 30x12,5 cm lub inna, miska, mikser, rondelek
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Wymieszaj składniki na ciasto. W większej misce miksuj masło połączone z cukrem pudrem.
Gdy masa ma już jednolitą konsystencję, dodaj do niej jajka, ale nie wszystkie na raz. Miksuj do połączenia się składników. Powoli wsypuj również mąkę, szczyptę soli, sok z pomarańczy i skórki z cytryny, proszek do pieczenia oraz mak. Wszystkie dobrze zmiksuj do gładkiej konsystencji.
Włącz piekarnik na 180 stopni.
Przygotuj formę do pieczenia 30 cm x 12,5 cm, a następnie wysmaruj ją masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
Do formy do pieczenia przelej masę na ciasto i piecz przez 1 godzinę. Kontroluj wypiek za pomocą patyczka. Gdy ciasto będzie już gotowe, odstaw je na bok.
Przygotuj w rondelku lukier. Połącz cukier puder z sokiem z cytryny i podgrzewaj przez około 5 minut. Powoli polewaj ciasto lukrem. Na wierzch gotowego ciasta możesz dodać plastry cytryny uformowane jak na zdjęciu lub same skórki pomarańczy. Mak lubi się łączyć również z orzechowymi smakami, także możesz dodać również ulubione orzechy.