Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto cytrynowe z makiem to znany deser, który zachwyca intensywnością cytrusowych smaków i delikatnie ziemistym w smaku makiem. I choć mak jest subtelnie wyczuwalny, to jednak ma wpływ na odbiór całego ciasta, dlatego lepiej z niego nie rezygnować. Dzięki temu uzyskasz piorunujący efekt. Ciasto wychodzi wyjątkowo wilgotne, w niczym nie przypomina suchych babek, o bogatym smaku, a polane cytrynową polewą lub syropem zyskuje wyjątkowo orzeźwiający aromat.
Forma do pieczenia 30x12,5 cm lub inna, miska, mikser, rondelek
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4414
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417471
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4414
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417471
Składniki
Wymieszaj składniki na ciasto. W większej misce miksuj masło połączone z cukrem pudrem.
Gdy masa ma już jednolitą konsystencję, dodaj do niej jajka, ale nie wszystkie na raz. Miksuj do połączenia się składników. Powoli wsypuj również mąkę, szczyptę soli, sok z pomarańczy i skórki z cytryny, proszek do pieczenia oraz mak. Wszystkie dobrze zmiksuj do gładkiej konsystencji.
Włącz piekarnik na 180 stopni.
Przygotuj formę do pieczenia 30 cm x 12,5 cm, a następnie wysmaruj ją masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
Do formy do pieczenia przelej masę na ciasto i piecz przez 1 godzinę. Kontroluj wypiek za pomocą patyczka. Gdy ciasto będzie już gotowe, odstaw je na bok.
Przygotuj w rondelku lukier. Połącz cukier puder z sokiem z cytryny i podgrzewaj przez około 5 minut. Powoli polewaj ciasto lukrem. Na wierzch gotowego ciasta możesz dodać plastry cytryny uformowane jak na zdjęciu lub same skórki pomarańczy. Mak lubi się łączyć również z orzechowymi smakami, także możesz dodać również ulubione orzechy.