Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Usiłowałam upiec dla moich gości ciasto, które by jednocześnie zadowoliło wegan, alergików i osoby z nietolerancją laktozy. Ponieważ moim ulubionym ciastem jest ciasto cytrynowe, oparłam się na kilku amerykańskich przepisach i mój wybór okazał się bardzo trafny. Na bazie roślinnego jogurtu i mleka, bez jajek i z olejem zamiast masła, powstało smaczne, soczyste, lekko kwaśne ciasto. Kto chce, może oczywiście użyć zwykłego jogurtu i mleka, myślę, że efekt będzie równie zadowalający.
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 85
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 114
Smaczna i prosta w przygotowaniu pizza , którą uwielbiają mali i duzi smakosz...
Odsłon: 65
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 85
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 114
Smaczna i prosta w przygotowaniu pizza , którą uwielbiają mali i duzi smakosz...
Odsłon: 65
Składniki
W misce wymieszac jogurt z cukrem i olejem za pomoca trzepaczki.
Dodac skórke i sok z cytryny oraz mleko i wszystko wymieszac.
Dodac proszek do pieczenia i wymieszac, a nastepie stopniowo dodawac make mieszajac trzepaczka do uzyskania gladkiego ciasta bez grudek. Ciasto wlac do foremki wylozonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku (180° C) przez 35-40 min. Ciasto jest gotowane, gdy wierzchnia skórka jest zlocista.
Gdy ciasto ostygnie, do malej miseczki wsypac cukier i stopniowo dodawac sok z cytryny, cały czas mieszajac az do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Posmarowac jeszcze lekko cieple ciasto glazura.
Kto lubi bardziej kwasne ciasto, moze jeszcze cieple ciasto przekluc w kilku miejscach widelcem i skropic sokiem z cytryny jeszcze przed uzyciem glazury.