Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie swojskie ciasta z masami ? Nam wczoraj tak się zachciało ciasta że postanowiłam trochę pokombinować i upiec coś słodkiego do kawki
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99220
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 1155
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5125
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13849
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99220
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 1155
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5125
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13849
Składniki
Na początek wbić całe jajka do miski wsypać cukier i dokładnie zmiksować na pulchną masę. Do masy jajecznej wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika następnie dodać śmietanę oraz rozpuszczone chłodne masło. Całość zmiksować do połączenia się składników ciasto wychodzi dość gęste
Gotowe ciasto przełożyć do blaszki 32 na 25 wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, wyrównać wierzch ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 40 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
W międzyczasie gdy ciasto na spokojnie stygnie ugotować budyń na gęsto nie słodząc go pozostawić do ostygnięcia. Do salaterki dodać masło o temperaturze pokojowej, wsypać cukier i zmiksować na gładką masę następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i zmiksować na jednolitą masę ( przyznaję że ja ugotowałam za gesty i w kremie są grudki ale to w niczym nie przeszkadza ). Następnie zimną śmietanę zmiksować na gęsto wsypać śmietanex nie koniecznie dodać do zmiksowanej masy i całość połączyć
Ostygnięte ciasto przekroić na dwa blaty. Dolny blat przełożyć do blaszki w której było pieczone ciasto można lekko nasączyć świeżo zaparzoną kawą naturalną, następnie przełożyć cały przygotowany krem wyrównując po całości ciasta nakryć drugim blatem również go lekko nasączając kawą. Przygotować polewę do kubka dodać wszystkie składniki na polewę wraz z gotowaną wodą i wymieszać bez podgrzewania do czasu aż w polewie rozpuści się masło. Przygotowaną polewę wylać na ciasto i rozsmarować po całości można posypać wiórkami kokosowymi. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc
Schłodzone ciasto bardzo ładnie się kroi nic się nie rozpada a polewa jest super rewelacyjna. Takie ciasto świetnie nadaje się do popołudniowej kawy jak również dla spodziewających się gości krem można dać dowolny ja podałam swoją wersję lecz można zrobić np. krem śmietanowy