Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne puszyste super czekoladowe ciasto. Moje bez dodatków ale można dołożyć orzechy i bakalie.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4047
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11138
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6388
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5423
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13371
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5132
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4047
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11138
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6388
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5423
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13371
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5132
Składniki
25 dag masła, 2 szklanki cukru, 1 szklanka mleka i 5 łyżek cukru roztapiamy w garnku do połączenia składników. W momencie gdy masa nieco zgęstnieje zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Żółtka oddzielamy od białek. Do wystudzonej masy kakaowej dodajemy porcjami mąkę z proszkiem i na koniec Żółtka. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą kakaową. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem u mnie 25x32 wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 50 - 60 minut. Upieczone ciasto od razu wyciągamy i nakłuwamy dosyć gęsto patyczkiem albo metalową rurką.
Z reszty składników : 10 dag masła, szklanki cukru, pół szklanki mleka i 3 łyżek kakao robimy polewę i gorącą wylewamy na ciasto tak żeby dostała się do wydrążonych otworów.