Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zachęcam Was do przygotowania ciasta czekoladowego na białkach z jabłkiem. Ciasto jest puszyste a dodatek jabłka dodaje wilgotności. Szybkie i proste ciasto, doskonałe na święta lub na inne okazje. Jeśli lubicie proste ciasta czekoladowe i macie nadmiar białek, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 513
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 129
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 513
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 129
Składniki
Białka zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie wsypać cukier i miksować, aż białka będą białe i lśniące. Cały cukier musi się rozpuścić. Będzie to widać wtedy, gdy weźmiesz odrobinę piany na palec i ją potrzesz, to nie będzie czuć kryształków cukru. Mąkę przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitych białek na zmianę wlewać olej i mąkę i miksować na niskich obrotach miksera. Na koniec dodać starte na grubych oczkach jabłko i wszystko wymieszać łyżką.
Przełożyć ciasto do formy keksówki o wymiarach 30 cm x 10 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra - dół przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić i wyjąć z formy. W rondelku podgrzać mleko i dodać połamaną czekoladę. Całość rozpuścić na małym ogniu. Polewę lekko ostudzić i polać ciasto, gotowe! Smacznego!