Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zachęcam Was do przygotowania ciasta czekoladowego na białkach z jabłkiem. Ciasto jest puszyste a dodatek jabłka dodaje wilgotności. Szybkie i proste ciasto, doskonałe na święta lub na inne okazje. Jeśli lubicie proste ciasta czekoladowe i macie nadmiar białek, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 4781
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154701
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1016
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 427
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 4781
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154701
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1016
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 427
Składniki
Białka zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie wsypać cukier i miksować, aż białka będą białe i lśniące. Cały cukier musi się rozpuścić. Będzie to widać wtedy, gdy weźmiesz odrobinę piany na palec i ją potrzesz, to nie będzie czuć kryształków cukru. Mąkę przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitych białek na zmianę wlewać olej i mąkę i miksować na niskich obrotach miksera. Na koniec dodać starte na grubych oczkach jabłko i wszystko wymieszać łyżką.
Przełożyć ciasto do formy keksówki o wymiarach 30 cm x 10 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra - dół przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić i wyjąć z formy. W rondelku podgrzać mleko i dodać połamaną czekoladę. Całość rozpuścić na małym ogniu. Polewę lekko ostudzić i polać ciasto, gotowe! Smacznego!