Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasami trzeba osłodzić sobie życie. Najlepiej ciastem czekoladowym z bitą śmietaną - czy może być coś lepszego? :)
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 98
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31250
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 98
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31250
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Składniki
W rondelku rozpuszczam czekoladę z kwaśną śmietaną i brązowym cukrem. Mąkę mieszam z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło z cukrem i żółtkami ucieram na puszystą masę. Zmniejszam obroty i dodaję powoli mąkę. Łączę z czekoladową masą a na koniec z ubitymi na sztywno białkami. Piekę przez 25 minut w 180 stopniach. W mikserze ubijam kremówkę z cukrem pudrem i esencją waniliową na sztywną pianę. Ciasto kroję na pół i wypełniam bitą śmietaną. Górę zdobię przy użyciu szprycy cukierniczej - wkładam do lodówki.