Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, wilgotne, puszyste ciasto czekoladowe połączone z delikatnymi gruszkami. Jest to mój ulubiony przepis na ciasto czekoladowe, jest proste i szybkie. Ciasto idealne na każdą okazję i o każdej porze roku.
Składniki
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, kakao oraz dodajemy margarynę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu i rozpuszczeniu się wszystkich składników odlewamy 1/2 szklanki polewy, będzie nam potrzebna do dekoracji murzynka. Resztę polewy schładzamy.
Do przestudzonej polewy dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy.
Następnie dodajemy obydwie mąki, również mieszamy.
Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie łączymy wszystkie składniki ze sobą.
Gotowe ciasto na murzynka wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blaszka podłużna, szeroka, ale wielkości dużej, może być zwykła duża). Gruszki odcedzamy z syropu i układamy na wierzchu ciasta.
Murzynka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-50 minut. Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem, jak jest suchy patyczek ciasto jest gotowe. Murzynka po upieczeniu studzimy na kratce.
Po ostudzeniu ciasto oblewamy po wierzchu odłożoną polewą. Smacznego !!!
;-D
;-)))
;-Dp