Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, puszysty i delikatny biszkopt z kremem straciatella , to idealne połączenie kremówki , serka mascarpone i czekolady a do tego czekoladowy biszkopt nasączony nalewką wiśniową, słodycz przełamana delikatnie kwaskowym dżemem wiśniowy ( u mnie powidłami śliwkowymi). Polecam takie ciasto do popołudniowej kawki.
mikser, blaszka, papier do pieczenia, łyżka drewniana, garnki na polewę, miska,
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 76
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1340
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 288
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 61
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 76
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1340
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 288
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 61
Składniki
Biszkopt; Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Szkl. o poj. 250 ml. Blaszka wielkości 35/24 cm. Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywną masę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać żółtka na przemian z cukrem. Z mąki tortowej odjąć 2 łyżki, a w zamian dodać 3 łyżki kakao oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. wymieszać , następnie przesiać do masy jajkowej i już nie ubijając tylko delikatnie wymieszać łyżką drewnianą do połączenia składników. ( Pamiętając aby masę zabierać od spodu). Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35 - 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki. Krem ; Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem , gdy śmietana będzie już prawie ubita, cały czas ubijając dodać stopniowo śmietan fix. a następnie połączyć śmietanę z serkiem mascarpone. Czekolady zetrzeć obieraczką lub na tarce albo tak jak ja to zrobiłam drobno posiekać. Tak przygotowaną czekoladę dodać do ubitej masy śmietankowej z serkiem i wymieszać łyżką drewnianą. Składanie ciasta; Przekrojony biszkopt nasączyć nalewką wiśniową lub ponczem, następnie spód biszkoptu posmarować powidłami śliwkowymi , rozłożyć krem straciatella zakryć drugim plackiem biszkoptu czyli górą. Na górę rozsmarować polewę czekoladową. ( czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodając śmietanę lub mleko ). Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia i zastygnięcia polewy. Po wyjęciu udekorować rozetkami z bitej śmietany i wiśniami z nalewki. Smacznego.
Ciasto w przekroju.
Ciasto gotowe do podania.