Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo czekoladowe i bardzo alkoholowe ciasto ... czego zimą chcieć więcej? :-). Robi się je ekspresowo, bez użycia miksera, a wyrasta pięknie, jest puszyste i aromatyczne. Polecam :-)
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Składniki
W garnku umieścić masło lub margarynę, czekoladę połamaną w kostkę, cukier, kakao i likier. Wymieszać dokłądnie, cały czas lekko podgrzewając, aż czekolada się roztopi i wszystkie składniki połączą, mieszając od czasu do czasu. Odstawić na 5 minut do lekkiego przestudzenia. Do miski przesiać mąkę pszenną, proszek, sól i sodę. Do większego naczynia wbić jajka i lekko roztrzepać rózgą kuchenną. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladową, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać suche składniki, wymieszać dokładnie rózgą kuchenną, by nie było grudek. Jesli dodajemy porzeczkę z alkoholu, wsypać do ciasta i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut. Patyczek przy sprawdzaniu środka ciasta może być oblepiony i lekko mokry od czekolady, nie powinno być jednak na nim śladów surowego ciasta. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Ganache: W garnku doprowadzić do wrzenia mleko i likier. Wyłączyć gaz i dodać połamaną w kostkę czekoladę, wymieszać dokładnie do połączenia się składników. Żelatynę rozpuścić w 1,5-2 łyżkach gorącej wody, dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Odstawić ganache aż lekko zgęstnie, polać nim przestudzone ciasto.
Smacznego :-) P.S. inspiracja z bloga Moje wypieki, z moimi zmianami