Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne czekoladowe ciasto z kremem budyniowym, orzechami i niespodzianką w środku.
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 29
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 31
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 663
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 126
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 29
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 31
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 663
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 126
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Mąkę mieszamy z kakao i sodą oczyszczoną. Żółtka ubijamy na gładką masę, dodając porcjami cukier. Do masy jajecznej dodajemy składniki "suche", mieszamy i dodajemy porcjami ubite białka, ciągle mieszając. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki. Pieczemy przez 30 minut w temp. 170 st. C. Studzimy.
jedną szklankę mleka mieszamy z żółtkami, mąkami i cukrami, tak aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy chwilę ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce budyń, ciągle miksując.
Ciasto czekoladowe przecinamy wzdłużnie na pół. Jeden kawałek układamy w blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, smarujemy masą budyniową, układamy herbatniki, następnie znów masę budyniową i ciasto czekoladowe, które cienko smarujemy masą budyniową i posypujemy posiekanymi orzechami. Przed podaniem chłodzimy minimum 2 godziny.