Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i mocno czekoladowe!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118047
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8386
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3111
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2112
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1532
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118047
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8386
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3111
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2112
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1532
Składniki
Formę okrągłą o wymiarach 22 lub 24 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C (góra-dół bez termoobiegu). Użyłyśmy foremki do babki ozdobnej, ale możemy wziąć tortownicę, Przy większej średnicy formy ciasto nam się mniej wybrzuszy i będzie lepiej układać się na paterze.
Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę rózgą 2-3 minuty, aż trochę się napuszy.
Do tak ubitej masy wlewamy olej i mleko. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy składniki ciasta tylko do ich połączenia.
Przelewamy ciasto do formy. Wyrównujemy i stukamy foremką o blat 2-3 razy, aby pozbyć się nadmiaru powietrza w cieście.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, wyjmujemy z formy, układamy do góry spodem i nasączamy mlekiem. Następnie polewamy czekoladą roztopioną z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewa powinna być lekko przestudzona. Możemy posypać ciasto dodatkowo gotową posypką.
Ciasto czekoladowe z polewą gotowe!