Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto czekoladowe - wilgotne i puszyste i delikatne, dlatego każdy kęs rozpływa się w ustach.
mikser, blaszka okrągła śr. 26 cm
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4433
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5893
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12663
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4433
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5893
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12663
Składniki
Na małym ogniu rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
Ściągnij z palnika, dodaj mleko i wymieszaj.
W osobnym naczyniu wymieszaj proszek do pieczenia z przesianą mąką.
W naczyniu w którym połączysz wszystkie składniki ubij jajka z cukrem ok 4-5 min.
Do ubitych jajek dodaj stopniowo ostudzoną masę czekoladową i mieszaj ręcznie lub na najniższych obrotach.
Podobnie wymieszaj z ciastem etapami dodawaną mąkę z proszkiem.
Ciasto wylej do przygotowanej blaszki.
Pieczemy ciasto w temp 170 stopni, w pozycji góra -dół ok 30-35 min. (tortownica 26cm). Jeśli tortownica jest mniejsza pieczemy ok 35-45 min.
Czekoladę rozpuścić w śmietanie i wymieszać. Ozdobić ostudzone ciasto.
Jeśli tortownica jest mniejsza wydłużamy czas pieczenia. Wtedy ciasto pieczemy ok 35-45 min.