Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieskomplikowane ciasto, jest proste, dość szybkie w wykonaniu, a przy tym bardzo pyszne. To świetny sposób na niedzielny deser. Do przygotowania ciasta wykorzystałam śliwki z nalewki, ale można użyć świeżych.
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 82
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 280
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 794
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22678
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 82
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 280
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 794
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22678
Składniki
Margarynę roztopić, mieszając dodać do niej cukier, kakao i wodę, całość połączyć i pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dosypać do zimnej margaryny, wymieszać. Do masy wbić żółtka, całość połączyć. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie delikatnie wmieszać do cista. Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek, pokroić na drobniejsze kawałki. Połowę śliwek dodać do ciasta. Ciasto wylać na blachę o wymiarach około 22x32cm (formę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Na wierzchu ułożyć resztę pokrojonych śliwek. Ciasto piec w 180stopniach przez około 50-60 minut. Należy sprawdzać patyczkiem, czy jest gotowe. Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wystygnięte ciasto polać ciepłą polewą.