Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banał, który nie może się nie udać. Moje pierwsze ciacho, jakie piekłam w życiu (mając 9 lat ;p).
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15787
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4772
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 473
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15787
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4772
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 473
Składniki
Margarynę stopić na małym ogniu. Dodać kakao, cynamon i cukier. Całość podgrzewać mieszając , aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawić do ostygnięcia (nie musi być całkowite).
Do przestudzonej margaryny dodać jajka i wymieszać na jednolitą masę. Kolejno dodawać mąkę i mleko, z którego wcześniej należy odlać 1/4 szklanki, aby rozpuścić w niej sodę. Następnie dodać słoik dżemu lub powideł (ja używam powideł śliwkowych, albo dżem porzeczkowy z biedronki). Wszystko zmiksować i na koniec wlać do ciasta rozpuszczoną sodę.
Można dodać bakalie, wg uznania, Piec w temp.180 stopni. Podana ilość wystarcza na 2 keksówki lub standardową blaszkę.