Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banał, który nie może się nie udać. Moje pierwsze ciacho, jakie piekłam w życiu (mając 9 lat ;p).
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 118
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4238
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11580
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6616
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5523
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13698
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 118
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4238
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11580
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6616
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5523
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13698
Składniki
Margarynę stopić na małym ogniu. Dodać kakao, cynamon i cukier. Całość podgrzewać mieszając , aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawić do ostygnięcia (nie musi być całkowite).
Do przestudzonej margaryny dodać jajka i wymieszać na jednolitą masę. Kolejno dodawać mąkę i mleko, z którego wcześniej należy odlać 1/4 szklanki, aby rozpuścić w niej sodę. Następnie dodać słoik dżemu lub powideł (ja używam powideł śliwkowych, albo dżem porzeczkowy z biedronki). Wszystko zmiksować i na koniec wlać do ciasta rozpuszczoną sodę.
Można dodać bakalie, wg uznania, Piec w temp.180 stopni. Podana ilość wystarcza na 2 keksówki lub standardową blaszkę.