Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto dakłas to kwintesencja francuskiej elegancji w świecie deserów, urzekające swoją warstwową strukturą i subtelnością smaków. Każda warstwa migdałowo-orzechowej bezy, delikatnie przełożona aksamitnym kremem tworzy boski duet rozpieszczający podniebienie. Oryginalnie smakołyk często zdobiono świeżymi owocami, syropami lub orzechami. Nazwa deseru pochodzi od miasta Dax, leżącego w południowo-zachodniej Francji i jest dziełem sztuki kulinarnej, pierwotnie zarezerwowanym dla arystokratycznych stołów dworu francuskiego. Po wybuchu Rewolucji Francuskiej, gdy wielu cukierników przeniosło się do Wielkiej Brytanii, ciasto zyskało popularność w Anglii, a z czasem zaczęto je jeść na całym świecie.
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 222
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 122
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 129
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 222
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 122
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 129
Składniki
Wyłóż 2 blachy (ok. 22 x 37) papierem do pieczenia i odstaw. W misce wymieszaj suche składniki: mielone orzechy laskowe, mąkę migdałową, sól i cukier puder. Białka ubij na sztywno mikserem, utrwalając je cukrem. Za pomocą szpatułki wymieszaj bezę z orzechową mieszanką. Przełóż bezę po równo do dwóch blach, wyrównaj i wstaw do pieca nagrzanego do 110°C. Piecz bezy ok. 3 godziny, a potem zostaw do wysuszenia na noc.
Przygotuj krem. Do garnka wlej mleko, dodaj do niego wanilię i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie w średniej, metalowej misce wymieszaj cukier, mąkę kukurydzianą i żółtka. Przelej gorące mleko do miski, wymieszaj i ponownie przelej do garnka. Wciąż mieszając zagotuj masę i przygotuj budyń. Przelej budyń z powrotem do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Wystygły budyń zmiksuj na gładki krem. W misce utrzyj miękkie masło i (po łyżce) dodawaj budyń, masę kajmakową oraz mascarpone. Dosyp szczyptę soli i ubij do pełnego wymieszania. Dodaj do kremu posiekane daktyle i orzechy - dokładnie wymieszaj.
Delikatnie oderwij papier do pieczenia od bez i połóż jedną bezę na tacę. Wyłóż połowę kremu, wyrównaj, przykryj drugą bezą (lekko dociśnij) i wyłóż resztę kremu. Na wyrównany wierzch rozsyp posiekane orzechy włoskie. Wstaw ciasto do lodówki, aby smaki się połączyły. Ciasto dakłas podawaj schłodzone.